Reakcje alergiczne wywoływane są różnymi substancjami i czynnikami zwanymi alergenami. Alergia wiąże się z nieprawidłową pracą układu odpornościowego, która objawia się uszkodzeniem własnych tkanek na wskutek reakcji odpornościowej.
Wyróżnia się trzy rodzaje alergii: pokarmowe, wziewne oraz kontaktowe (skórne). W przypadku alergii pokarmowych i wziewnych wykonywane są testy, które polegają na nakłuciu skóry i wprowadzeniu niewielkiej ilości alergenu oraz testy z krwi. Natomiast alergie kontaktowe diagnozowane są na podstawie testów płatkowych. Test płatkowy obejmuje zestaw alergenów takich jak metale (chrom, kobalt, wanad, tytan, molibden, nikiel), konserwanty, substancje zapachowe, leki (antybiotyki, w tym neomycyna), kleje, gumy, żywice syntetyczne i naturalne, materiały dentystyczne oraz barwniki.
Należy pamiętać, że reakcja alergiczna na jeden składnik może doprowadzić do rozwoju alergii na inne, dlatego też ważna jest szybka i prawidłowa diagnoza. Wykonanie badań alergologicznych daje możliwość określenia stopnia nasilenia alergii, tym samym pozwalając na wdrożenie odpowiedniego leczenia.