Dietetyk zajmuje się racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, czyli dostarczającym wszystkich niezbędnych składników odżywczych zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.
Dietetyka obejmuje kwestie, takie jak:
- zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych,
- zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
- ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków,
- badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń).
Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych. Daje również wiedzę dotyczącą kontroli jakości produktów żywnościowych – czyli uczy, jak dany produkt powinien być przechowywany i jak wykrywać ewentualne nieprawidłowości. Dietetyka dostarcza niezbędną wiedzę dotyczącą racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania organizmu. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłość.