Gastrologia zajmuje się leczeniem i diagnostyką chorób związanych z układem pokarmowym. Choroby leczone przez gastrologa to choroby żołądka, jelit, przełyku, wątroby, dróg żółciowych i trzustki. Mogą to być choroby niegroźne i są to m.in. zgaga, wrzody, niestrawność, ale także poważne choroby takie jak nowotwory oraz przewlekłe choroby jelit.
Wskazaniem do wizyty u specjalisty są niepokojące dolegliwości, takie jak bóle żołądka i wzdęcia, odczuwania pieczenia w przełyku, bóle wątroby, mdłości, zaparcia lub biegunki, uczucia pełności, odbijania, problemy z przełykaniem czy utraty apetytu. Konsultacja z lekarzem jest także niezbędna, jeśli pacjent zauważy śluz lub krew w stolcu i nagły, niewyjaśniony spadek wagi.
Diagnostyka rozpoczyna się od wywiadu z pacjentem. Najczęściej dodatkowo są zlecane zwykłe badania krwi oraz badania jamy brzusznej jak USG czy RTG z kontrastem. W niektórych przypadkach należy wykonać także gastroskopię lub kolonoskopię. W rzadkich przypadkach wykonuje się rezonans magnetyczny lub tomografię komputerową.
Gastroenterologia zajmuje się leczeniem schorzeń, takich jak:
- choroba refluksowa,
- zespół jelita drażliwego,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- zakażenie Helicobakter pylori,
- zapalenie żołądka,
- kamica żółciowa,
- zapalenie trzustki.
Czasem gastroenterolog zajmuje się diagnozą schorzeń, które wymagają konsultacji lekarzy innych specjalizacji: onkologa lub chirurga. Należą do nich: zapalenie wyrostka robaczkowego, marskość wątroby, nowotwór żołądka, rak jelita grubego, jelita cienkiego, trzustki lub wątroby.